Tych składników nie może zabraknąć w Twojej diecie!
Wiele mówi się o tym, jak ważna jest zdrowa, bogata w składniki odżywcze. Ale co to tak naprawdę oznacza? Wyjaśniamy, jakich składników nie może zabraknąć w Twojej diecie i w jaki sposób je sobie dostarczyć.
Magnez
Magnez jest zdecydowanie jednym z najważniejszych składników mineralnych. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu – ma bardzo korzystny wpływ na układ nerwowy i krwionośny, a ponadto usprawnia pracę szarych komórek. Nie sposób nie wspomnieć również o tym, iż magnez działa przeciwzakrzepowo, pobudza apetyt, reguluje sen i wspomaga przemianę materii. Jak zatem dostarczyć swojemu organizmowi to pokarmowe złoto? Najłatwiej zrobić to za pomocą warzyw strączkowych, orzechów, owoców morza, kaszy gryczanej, a także czekolady.
Żelazo
Zbyt niski poziom żelaza we krwi to coraz częściej diagnozowany problem. Należy jednak zrobić wszystko, aby tego uniknąć – stan obniżonego żelaza jest bowiem bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Jest to składnik, który wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, zapobiega anemii, a także bierze udział w syntezie DNA. Nie należy zapominać również o tym, iż żelazo jest niezbędne do budowy włosów, skóry i paznokci. Ten niezwykły wskaźnik znajdziesz w mięsie, produktach zbożowych, orzechach, czy nasionach.
Wapń
Nie bez powodu od dziecka wpaja nam się do głowy, że wapń to najważniejszy składnik odżywczy, dzięki któremu można mieć zdrowe zęby i mocne kości. Najwięcej wapnia można znaleźć rzecz jasna w nabiale, a także w produktach sojowych oraz warzywach liściastych. Do czego jednak jeszcze jest nam potrzebny ten składnik? Wspomaga on proces prawidłowego krzepnięcia krwi, a ponadto reguluje rytm serca i mechanizm skurczu mięśni.
Białka, węglowodany i tłuszcze
Choć w tej liście pojawiły się one na końcu, wcale nie oznacza to, że ich znaczenie jest najmniejsze. Przeciwnie – mają one ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko jest budulcem mięśni, które najłatwiej dostarczyć sobie za pomocą chudego mięsa drobiowego, ryb, nabiału, czy warzyw strączkowych. Węglowodany są z kolei niezbędne do zachowania energii – to właśnie z nich organizm czerpie siłę do działania. Tłuszcze są z kolei składnikiem, który, obok węglowodanów, jest głównym substratem energetycznym diety.
Zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta jest kluczem do dobrego samopoczucia. Dbanie o właściwą podaż wyżej wymienionych składników oraz zachowywanie odpowiednich proporcji białek, tłuszczów i węglowodanów to prosta droga do świetnego samopoczucia.